Hyvän ansioluettelon tekeminen töiden hakua varten

Töiden hakeminen voi olla pitkä prosessi. Joskus työpaikka löytyy saman tien, vaikkapa valmistumisen jälkeen, mutta melko usein työpaikkaa joutuu etsimään pidemmän aikaa. Kun hakee töitä, on tärkeää käydä läpi oma osaaminen, koulutustausta sekä tietysti omat henkilökohtaiset toiveet ja mieltymykset. Millaista työtä on ylipäätään hakemassa? Onko toiveena jokin lyhytaikainen työ, vai haetko vakituista työpaikkaa pidemmäksi aikaa. Onko toiveena saada ehkä jopa eläkevirka, esimerkiksi lääkärinä tai opettajana? Kun on pohtinut omia toiveitaan ja osaamistaan, on tärkeää että tekee itselleen ansioluettelon, jotta kaikki osaaminen saadaan paperille. Silloin on helpompi lähestyä mahdollisia työnantajia, kun on listannut osaamisen, työkokemuksen ja koulutuksen.

Mitä kaikkea tähän ansioluetteloon, eli CV:hen, on sitten hyvä laittaa? Jos olet ollut 15-vuotiaana myymässä mansikoita torilla ja haet vaikkapa 40-vuotiaana projektipäällikön paikkaa suuressa yrityksessä, niin kannattaako tämä laittaa ansioluetteloon mukaan? Tuskin, mutta jos se on sinusta tärkeä työkokemus, josta haluat kertoa vaikka enemmän, voit ilman muuta laittaa sen mukaan. Jos olet etsimässä uutta työtä, tai työnhaun prosessi kiinnostaa sinua, niin lue tästä artikkelista eteenpäin. Kerromme tarkemmin miten tehdä hyvä ansioluettelo, joka auttaa työnhaussa. Nappaa siis tästä talteen parhaat vinkit.

Mitä kaikkea CV:ssä on hyvä olla mukana?

Kuten jo mainittiin, ansioluettelossa ei ole tarkoitus olla aivan kaikkea mukana. Jos etsit uutta työtä, voit tehdä ansioluettelostasi vaikkapa parikin erilaista versiota, jossa toisessa painotat jotain osaamista ja toisessa versiossa taas on painotettu jotakin muuta osa-aluetta. Monesti kun hakee vaikkapa opiskelijana kesätöitä, voi olla tarve tehdä kaksi erilaista ansioluetteloa. Opiskelijat hakevat yleensä töitä oman alansa yrityksistä, jolloin työkokemusta alalta ei välttämättä vielä ole ja ansioluettelossa on hyvä painottaa opintoja ja koulutuksen tuomaa osaamista. Samaan aikaan haetaan kuitenkin yleensä myös muiden alojen kesätöitä, sillä kesäksi olisi hyvä saada kuitenkin jotain töitä, mikäli se ei omalta alalta onnistu. Silloin haetaan monesti töitä esimerkiksi kaupoista, ravintoloista ja tavarataloista, joihin tarvitaan aina kesän ajalle kausityöntekijöitä. Tässä tapauksessa ei välttämättä kannata kertoa kovin syvällisesti opinnoistaan vaan voi painottaa mieluummin aiempia työkokemuksiaan. Mukaan listalle voi hyvin ottaa sen yhden kesän mansikanmyyntipestin.

Sinulla voi olla takanasi jo pitkä työura, esimerkiksi useita vuosikymmeniä. Työpaikkojakin voi olla kertynyt jo todella paljon ja kun tekee ansioluetteloa, niin ei välttämättä ole järkevää listata mukaan ihan kaikkea. Jos ansioluettelosi on vaikkapa 5 sivua, niin on vaarana, että sitä ei jakseta käydä läpi. Jos mahdollista, niin lähetä silloin työnantajille samassa viestissä 2 eri versiota. Yksi versio, joka mahtuu yhdelle paperille, ja josta näkyvät perustietosi sekä keskeiset ja tärkeimmät työtehtävät ja koulutus. Voit laittaa mukaan toisen version, jossa on oikeasti listattuna kaikki työtehtäväsi ja missä on kerrottu tarkemmin eri töiden toimenkuvasta. Tällöin mahdollinen työnantaja voi ensin perehtyä pelkistettyyn versioon ja mikäli kiinnostus heräsi, katsoa läpi tarkemman CV:si.

Ansioluettelon ulkoasu

Monet eivät mahdollisesti huomaa ajatella ansioluettelon ulkoasua kun tekemävät itselleen CV:tä. Yleensä ansioluettelo tehdään valkoiselle pohjalle, vaikkapa jollain tekstinkäsittelyohjelmalla, kuten Wordilla. Mukaan laitetaan ylätunnisteeksi omat tietosi ja paperille listataan aiemmat työnantajat sekä koulutus.

Monesti ansioluetteloa pidetään sellaisena, että se kuuluu tehdä tiettyyn muottiin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkansa. Jos ansioluettelosta välittyy ripaus sinun persoonaasi, se voi olle etuna kun haet työpaikkaa. Yleensä ajatellaan että ansioluettelon pitää olla valkoisella pohjalla, mutta voit ihan hyvin käyttää jotain muutakin väriä, ainakin tehosteena. Voit esimerkiksi laittaa vaikkapa väliotsikoita jollain muulla värillä kuin mustalla, mitä yleensä käytetään.

Jos tuntuu, ettet hallitse tekstinkäsittelyohjelmia niin hyvin, että ulkoasun muokkaus onnistuu helposti, voit käyttää jotain internetistä löytyvää editoria. Netissä on useita ansioluettelon tekoon tarkoitettuja ohjelmia, joista monet ovat jopa ilmaisia. Niistä on yleensä tarjolla maksullisetkin versiot, mutta yleensä voi ainakin yhden ansioluettelon tehdä ilmaiseksi. Tällaisella työkalulla saa helposti upean näköisen ansioluettelon, sillä tarjolla on yleensä valmiita pohjia joita voi hyödyntää.

Kun siis lähdet tekemään ansioluetteloa niin ole rohkeasti oma itsesi, se yleensä välittyy työnantajalle. Listaa tärkeimmät osaamisesi sekä koulutuksesi ja riko tarvittaessa ansioluettelon ulkoasun kaavaa.