Töiden etsiminen Helsingissä
Ihmisen elämä pyörii pääasiassa töiden ympärillä. Työt kuitenkin täyttävät monella suurimman osan valveillaoloajasta ja siksi työ näyttelee niin tärkeää ja isoa osaa monen elämässä. Töitä ja työmahdollisuuksia onkin sitten lähes rajaton määrä. Ammatteja on todella paljon ja erilaiset koulutukset valmistavat eri ammatteihin. Joku voi haaveilla alaluokilla alkavansa poliisiksi tai tarhatädiksi. Joku taas suunnittelee lukiossa suuntaavansa media-alalle, kun taas joku toinen haluaa ehdottomasti lääkäriksi.
Olipa suunnitelmasi ja koulutuksesi sitten mikä tahansa, ennen pitkää eteen tulee tilanne, jossa pitää alkaa hakemaan töitä. Työpaikkoja on yleensä paljon avoimena, mutta niihin työllistyminen ei välttämättä aina ole niin suoraviivaista. Kysynnän ja tarjonnan täytyy kohdata tässäkin asiassa. Sinulla täytyy olla joko sellaista koulutusta tai työkokemusta, mitä kyseinen työnantaja on juuri etsimässä. Tai ainakin sinulla täytyy olla valmiudet oppia työssä tarvittavat asiat. Monestikaan henkilö ei välttämättä ole tehnyt juuri sitä samaa työtä, mihin on hakemassa, mutta ehkä aiemmat kokemukset ja koulutukset antavat hyvän pohjan, jotta kyseistä työtä pystyy tekemään.
Suomen suurimmat työmarkkinat ovat pääkaupunkiseudulla. Tämä on ihan luonnollista, sillä siellä asuu iso osa maamme väestöstä. Kun sitten lähtee etsimään itselleen töitä Helsingissä, niin millaisia asioita kannattaa huomioida? Haluaako työllistyä sellaisella alalle, jota on jo ehkä opiskellut vai siintääkö mielessä jokin ihan uusi ala? Olisiko mahdollista työskennellä freelancerina, jossa tehdään keikkatöitä useille toimijoille? Jos työmahdollisuudet ja työnhaku Helsingissä kiinnostavat sinua, lue tästä artikkelista lisää. Annamme parhaat vinkit työnhakua varten.
Mille alalle haluat työllistyä?
Kun alkaa hakemaan töitä, kannattaa miettiä, että millä alalla haluaa työskennellä. Jos olet opiskellut jotain tiettyä ammattia varten vaikka useamman vuoden niin tietysti sitä haluaa varmasti hyödyntää. Jos sinulla on vaikka sairaanhoitajan tutkinto, niin todennäköisesti haluat työllistyä sairaanhoitajaksi paljon mieluummin kuin kuorma-auton kuljettajaksi.
Joku voi kuitenkin haluta myös alan vaihtoa, jolloin voi katsella jotain töitä, mihin koulutuksesi tai aiempi työkokemus antaa hyvät valmiudet. Myös monet pienemmät keikkatyöt voi pystyä hoitamaan ilman pidempää koulutusta, joten jos olet kiinnostunut eri alasta niin ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan.
Miten löytää töitä?
Töitä voi etsiä monta eri kanavaa pitkin. Ensin kannattaa tietysti tiedustella työvoimatoimistosta, millaisia mahdollisuuksia sitä kautta löytyisi. Myös internet tarjoaa yleensä hyviä väyliä etsiä töitä. Netissä on useita työnvälityssivustoja, joihin työntekijä voi tehdä oman profiilinsa ja etsiä töitä. Työnantaja taas voi tehdä niihin oman profiilinsa ja ilmoittaa avoimista työpaikoista.
Myös sosiaalinen media voi olla apuna työnhaussa. Jos etsii töitä esimerkiksi IT-alalta tai media-alalta, kannattaa ainakin tehdä oma profiili LinkedIniin, jossa on nähtävillä paljon yritysten tuottamaa materiaalia sekä tietoa työpaikoista. Jokainen voi myös tehdä oman profiilinsa sinne digitaaliseen ansioluetteloon.
Joistain työpaikoista ilmoitetaan myös hieman perinteisemmin menetelmin. Yritykset ilmoittavat yleensä omilla verkkosivuillaan avoimista työpaikoista ja lisäksi esimerkiksi markettien auloissa on monesti ilmoitustaulu, jossa on nähtävillä työpaikkailmoituksia.
Olisiko etätyö mahdollista?
Kun etsii töitä Helsingistä, voi olla ettei itse silti asu aivan Helsingin ytimessä. Silloin kannattaa selvittää, olisiko etätyö vaihtoehto. Monia työtä voi hoitaa vaikka kotoa käsin, kunhan vain omistaa tietokoneen ja internet-yhteyden. Tällöin töitä voi etsiä hieman laajemmalla säteellä, jos työtä ei tarvitse mennä suorittamaan mihinkään tiettyyn paikkaan vaan kaiken voi hoitaa etäyhteyksiä apuna käyttäen.
Töitä freelancerina
Jos töitä ei tunnu heti löytyvän, kannattaa harkita, voisitko tehdä töitä freelancerina. Silloin voit hyödyntää koulutustasi tai osaamistasi, vaikket löytäisikään sopivaa yritystä, joka sinut palkkaisi juuri sillä hetkellä. Freelancerina voit tehdä keikkatöitä useille eri yrityksille, etkä ole sidottuna minkään yrityksen palvelukseen. Freelancerina tehdään usein töitä media-alalla, it-alalla tai esimerkiksi konsultontialalla. Myös monet ravintolatyöntekijät saattavat toimia tietynlaisena freelancerina. Silloin puhutaan monesti kausityöntekijöistä, jolloin esimerkiksi vaihdetaan ravintolaa tai jopa paikkakuntaa sesongin mukaan. Esimerkiksi juuri Helsinkiin tarvitaan aina kesäisin paljon ravintolatyöntekijöitä, sillä kesä on ihmisten loma-aikaa ja silloin on liikkeellä niin kotimaan matkailijoita kuin turisteja ulkomailtakin.
Olipa kyseessä sitten millainen työ tahansa, niin kannattaa yleensä käyttää monia eri kanavia töiden hakuun. Näin voit varmistaa sen, että saat mahdollisimman kattavan näkymän avoimiin työpaikkoihin ja erilaisiin mahdollisuuksiin.